Monday, April 16, 2012 | By: Huda Engku

Sedikit Sebanyak: The Soul of a Butterfly oleh Muhammad Ali bersama Hana Yasmeen Ali


Buku ini sungguh indah, seindah tajuknya. Ya, mungkin ini bukan benar-benar sebuah biografi tentang Muhammad Ali tetapi di dalam buku ini terkandung pemikiran beliau sendiri.

Tatakala beliau menyatakan bahawa beliau adalah 'The Greatest', ia mungkin pesanan beliau kepada dunia bahawa Muhammad Ali masih mampu menjadi yang terbaik dan mengalahkan mereka yang berkulit putih walaupun dia adalah seorang yang berkulit hitam. Di penghujung buku ini, Muhammad Ali menyebut bahawa Tuhan adalah yang paling hebat, dan ianya sangatlah benar. Tanpa Tuhan dan kepercayaannya kepada Tuhan, pasti beliau tidak mampu menjadi yang terbaik. Jika beliau tidak menjadi seorang peninju, beliau tetap akan melakukan yang terbaik.

Muhammad Ali, walaupun sering menyebut yang beliau hebat, telah membuktikan bahawa beliau juga adalah manusia biasa yang melakukan kesilapan dalam hidup, contohnya, saat beliau berpaling dari Malcolm X dan menyakiti keluarga Joe Frazier dengan kata-katanya. Beliau menyesali perkara berikut dan meminta maaf, salah satu caranya ialah dengan menulis sajak.

Di dalam buku ini juga, kita dapat membaca beberapa buah sajak yang ditulis Muhammad Ali. Sajak-sajak beliau bukanlah yang terbaik yang pernah saya baca, tetapi jika seorang peninju mampu menulis sajak, ianya sangat hebat!

Nota: Buku ini juga dibaca untuk Bookaholics Anonymous yang diadakan setiap bulan. Jika anda berada berdekatan Setapak, KL, mari sertai perbincangan buku kami!

No comments:

Ini mungkin menarik: