Saturday, September 18, 2010 | By: Huda Engku

Sedikit Sebanyak: Karipap-karipap Cinta oleh Nazri M. Annuar

Siapa pernah makan 'karipap cinta'? Mahu resepinya?

Bahan-bahannya adalah tiga ulas rasa suka, satu botol hati gembira, satu biji rendah diri (saiz besar), dua cawan tolak ansur, lima keping kehormatan, secubit rasa rindu, tiga batang tanggungjawab (dipotong halus), tiga bekas cita-cita dan sepuluh guni kejujuran (diayak untuk membuang kata dusta). Cara-cara membuatnya ialah, mula-mula ramuan-ramuan tersebut perlulah diadun dengan ilmu dan akal. Masukkan semua ramuan yang telah diadun tadi ke dalam kuali persahabatan, tunggu sehingga masak. Setelah masak, hidangkan bersama yang tersayang.

Amacam? Boleh buat? Tidaklah susah mana kan? Hehe.


Buku 'Karipap-karipap Cinta' ni karya Nazri M. Annuar dan kulit bukunya menarik, direka macam cover DVD. Novel tersebut mengisahkan tentang seorang lelaki yang bernama Ali yang suka buat kesimpulan tanpa usul periksa dan telah membuat pembohongan yang besar untuk memikat seorang gadis bernama Sarah yang pandai membuat karipap yang sedap.

Jalan cerita Karipap-karipap Cinta adalah santai, sesuai dibaca oleh setiap lapisan umur. Ada sedikit aksi, ada kisah cinta, ada juga babak yang lucu dan menggelikan hati. Semua diadun jadilah kisah sebuah kehidupan (eh?). Oh ya, sebelum mula membaca, pastikan rentak lagu 'Ayat-ayat Cinta' nyanyian Rossa sudah diingat. Baca buku ini, nanti anda tahu *wink*

Haa.. walaupun Ali ni macam kalut, tapi dia ada peminat tau! Peminat yang suka memasak untuk Ali. Hehe.. mahu tahu kisahnya, silalah baca sendiri. Tidak lama lagi mungkin keluar filem Karipap-karipap Cinta, siapa yang malas membaca tu, boleh menonton ceritanya nanti - tapi pendapat saya, perasaan membaca dan menonton sesebuah cerita itu berbeza dan saya lebih suka membaca dahulu kisah yang dijadikan filem - minda saya lebih aktif ketika membaca kerana ketika membaca, sudah tentu saya akan membayangkan apa yang dibaca - itu dapat membantu saya jadi lebih kreatif. Itu pendapat saya. Kalau mahu tengok gambar-gambar behind the scene Karipap-karipap Cinta, boleh ke blog Karipap-karipap Cinta (d'movie).

No comments:

Ini mungkin menarik: